Achtergrond van La Gomera

La Gomera is een eiland van rust en natuur dat het hele jaar door een zonbestemming is. De nadruk ligt minder op uitgaan en aan het strand liggen. Het eiland trekt veel natuurliefhebbers en wandelaars.

Geschiedenis

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

La Gomera is miljoenen jaren geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen op de bodem van de Atlantische Oceaan en was al bekend bij de Feniciërs. De eerste bewoners zijn Berbers uit Noord-West Afrika, die zich vijfhonderd jaar voor Christus op La Gomera vestigden. Aan het einde van de vijftiende eeuw veroveren de Spanjaarden het eiland. In 1492 maakt Columbus op zijn ontdekkingsreis naar Amerika een tussenstop in La Gomera, Casa de Colon, het huis in San Sebastian waar hij destijds verbleef is nu een toeristische attractie. Lange tijd leefde het eiland van de landbouw, maar meer en meer is de nadruk komen te liggen op de dienstensector, waar het toerisme een grote plek inneemt. De rederijfamilie Olsen heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van het toerisme op La Gomera.

Ligging

Bron: Maximilian Dörrbecker (Chumwa), CC-BY-2.0, Wikimedia Commons

La Gomera ligt in de Atlantische Oceaan op 150 km ten noordwesten van Marokko. Het eiland behoort tot de Canarische archipel, een eilandengroep van zeven eilanden in de Atlantische Oceaan. La Gomera is na El Hierro het kleinste eiland.

La Gomera is vrijwel rond, heeft een oppervlakte van ruim 378 vierkante kilometer en een doorsnede van 27 kilometer. De bergtop Garajonay is met 1487 meter het hoogste punt van het eiland. Befaamd is La Gomera door de mystieke wolkenzee die rond deze bergtop hangt en de bossen op de berg fris en groen houdt. Aan dit bijzondere verschijnsel heeft La Gomera de slogan te danken, die iedere bezoeker steeds weer tegenkomt: La Gomera: naturaleza y magia (La Gomera: eiland van natuur en magie). De belangrijkste plaatsen op La Gomera zijn San Sebastian de la Gomera, Valle Gran Rey, Agulo, Playa de Santiago, Hermigua en Vallehermoso.

Bevolking

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

La Gomera telt circa 18.000 inwoners waarvan een deel afstamt van de oorspronkelijke bewoners van het eiland, de Ghomaren. Waarschijnlijk zijn deze rond 500 jaar voor het begin van onze jaartelling vanuit Noord-Afrika naar het eiland getrokken. Een kwart van de bevolking, die Gomero’s worden genoemd woont in de hoofdstad San Sebastian de la Gomera. De Gomero’s zijn tegenover buitenlanders over het algemeen terughoudend beleefd.

Naast Spaans communiceren de bewoners soms ook met fluittonen die de Silbo worden genoemd. Op deze manier kunnen de inwoner ook zonder mobieltje informatie doorgeven over open afstanden tussen de bergen.

Landschap

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

La Gomera heeft een ruig, groen en bergachtig landschap dat van de Atlantische oceaan voor een groot deel gescheiden wordt door indrukwekkende kliffen. De stranden op La Gomera bestaan vaak uit keien en kiezels met zwart zand en hebben vrijwel geen faciliteiten. Veel stranden liggen moeilijk bereikbaar en afgelegen tussen de kliffen.

Door de combinatie van veel zon en een hoge vochtigheid in de groene valleien en ravijnen heeft het binnenland van La Gomera een grote verscheidenheid aan bomen en planten. De grillige vormen van de kenmerkende laurierbomen tegen de achtergrond van een indrukwekkende wolkenzee hebben La Gomera de titel Magisch Eiland meegegeven. In het noorden en westen van La Gomera overheerst een terrassenlandschap waar o.a. aardappelen, sinaasappelen, dadels en bananen worden verbouwd.

La Gomera is vooral populair bij natuurliefhebbers en mensen die in een relaxte sfeer onder een subtropische zon, al dan niet wandelen met rust willen combineren. Vooral het midden van het eiland is voor deze bezoekers interessant omdat hier het zeer groene Parque National de Garajonay ligt waar diverse goed begaanbare wandelroutes zijn uitgezet. Aan de zuidoostkant van het nationaal park bevinden zich Los Roques, steile rotswanden die een prachtig uitzicht over het eiland bieden. Het park staat sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en bestrijkt ongeveer 10% van het eiland.

Architectuur

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De ‘moderne’ woningen op La Gomera hebben wit gestuukte blokvormen en houten vensterluiken. Deze huizen worden gebouwd met lavasteen, waarvan vaak een deel zichtbaar wordt gelaten. Her en der verspreid over het eiland treft u Casitas rurales aan. Deze vakantiehuisjes hebben een wat ‘natuurlijker’ buitenkant en vaak een pannendak. Ze zijn traditioneel ingericht en worden door particulieren via internet te huur aangeboden.