Praktische informatie

Doordat La Gomera een autonome regio van Spanje is maakt het eiland ook deel uit van de Europese. Dit maakt het voor de Europeanen die zelf in euro’s betalen, een stuk gemakkelijker.

Geldzaken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Op La Gomera betaalt u met de Euro. Geld pinnen kan op veel verschillende plaatsen. In de grotere steden en toeristische plekken zijn voldoende pinautomaten (Telebanco's). Daarbuiten zijn ze dun gezaaid. Contant betalen is hier nog zeer gebruikelijk.

Wilt u met creditcard betalen, dan heeft u ook de pincode van de kaart en een legitimatiebewijs nodig. Een gehuurde auto rekent u altijd af met een creditcard. Het prijsniveau is vergelijkbaar met dat van Nederland, in het binnenland wellicht zelfs iets lager. Het geven van fooien aan obers, gidsen en taxichauffeurs tussen 5% en 10% is gebruikelijk.

Bellen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Mobiel bellen is met vrijwel alle GSM-providers mogelijk. Geen enkele provider heeft 100% dekking, maar het bereik is doorgaans goed. Ondanks de prijsharmonisatie, die door de Europese Commissie is afgedwongen, is mobiel bellen in het buitenland veel duurder dan in eigen land. Vanuit een hotel of appartementencomplex bellen kan ook. Voordeliger is echter de telefooncel van de maatschappij Telefónica of een openbare telefooncel op straat te gebruiken. Ze werken op telefoonkaarten, die u in ‘tabaccio’ winkels koopt. Belt u naar Nederland, dan dient u eerst 0031 (mobiel: +31) in te toetsen. Vergeet hierna niet de eerste 0 van het Nederlandse (net)nummer weg te laten. Tip: op werkdagen na 22.00 uur, op zaterdag vanaf 14.00 uur en op zon- en feestdagen is bellen ongeveer de helft goedkoper.

Gezondheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor een bezoek aan La Gomera heeft u geen vaccinaties nodig. Smeer altijd voldoende zonnebrandmiddel en gebruik matig alcohol. Kraanwater kunt u beter niet drinken, flessenwater is op bijna elke straathoek verkrijgbaar. De grotere plaatsen beschikken over een apotheek. Hier kunt u ook terecht voor eenvoudig medisch advies. De kwaliteit van de gezondheidszorg is goed. De meeste artsen spreken Engels. Neem de pas van uw zorgverzekering mee en sluit voor de zekerheid een reisverzekering af. Voor actuele informatie kunt u de website raadplegen van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Veiligheid

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

La Gomera is een relatief veilig eiland met minder criminaliteit dan in Nederland, maar diefstal komt regelmatig voor. Pas op voor zakkenrollers. Bewaar waardevolle spullen in een kluis op uw kamer of bij de receptie van de accommodatie en sluit de deuren en ramen goed wanneer u het verblijf verlaat. Laat geen waardevolle spullen achter in de auto, ook niet in de kofferbak.

Ook komen tasjesroof en andere vormen van criminaliteit voor. Voorzichtigheid is geboden bij jongeren die op straat krasloten of andere zaken gratis aanbieden. Deze zijn vaak bedoeld als lokkertje voor oplichtingspraktijken. Het is goed u vooraf te realiseren dat fanatieke promotors/verkopers van timesharing appartementen u met cadeaus of prachtige verhalen tot het tekenen van dit soort contracten willen verleiden.

Overige informatie

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Tot slot enkele wetenswaardigheden:

  • Op La Gomera wordt Spaans gesproken. Mensen uit de toeristische branche spreken vaak Engels, soms Duits of Frans.
  • Veel accommodaties bieden tegen betaling draadloos internet of internet op een vaste computer aan. In de grote badplaatsen zijn internetcafés.
  • In de stopcontacten passen dezelfde stekkers als in Nederland, ook het voltage (230 Volt) is gelijk.
  • Op het eiland wordt steeds meer rekening gehouden met minder validen maar op- en afritten voor rolstoelen op trottoirs zijn (als er al een stoep is) niet altijd logisch aangelegd. In de (oude) dorp- en stadcentra blijft het moeilijk manoeuvreren. Sommige winkelcentra en oudere, kleinere accommodaties hebben in het geheel geen voorzieningen.
  • Indien u kloosters of kerken bezoekt, wordt gepaste kleding op prijs gesteld: geen blote benen en armen.
  • Fotograferen is in de meeste kerken, musea en openbare gebouwen niet gewenst, soms niet toegestaan. Als u de flitser van uw toestel (bewust) uitschakelt geeft dit hoe dan ook de minste problemen.
  • Fotografeer geen lokale mensen zonder toestemming te vragen. De Gomeros laten zich niet graag fotograferen, mede vanwege bijgeloof dat foto's misbruikt kunnen worden bij voodoo-praktijken.
  • Wildkamperen en Naturisme is niet toegestaan op La Gomera. Ook topless zonnen is niet gebruikelijk.
  • Veel winkels zijn van 12.00 uur tot 16.00 uur gesloten vanwege siësta. Uitzondering zijn winkels die zich speciaal op toeristen richten.