Sport op La Gomera

Actieve vakantiegangers komen ver weg van het massatoerisme op La Gomera volop aan hun trekken. Het eiland is een eldorado voor watersporters, mountainbikers, wandelaars en recreatiefietsers.

Duiken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Voor duikers is La Gomera een paradijs. De onderwaterwereld is bijzonder geschikt voor kust-, boot-, rif-, en grotduiken. Het zeewater is helder en heeft een gemiddelde maandtemperatuur tussen 18º en 23ºC. De stromingsarme zuidkust van La Gomera is het meest geschikt voor de beginnende duiker. In Valle Gran Rey en Playa Santiago kunnen zowel de beginnende als de ervaren duiker in vele duikscholen terecht die dagelijks duiktrips organiseren.

Surfen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vanwege de verraderlijke (onder)stromingen en vaak onvoorspelbare, harde wind, wordt surfen afgeraden op de meeste stranden van La Gomera. Alleen meer beschutte stranden zoals die van Hermigua in het noorden, en ‘La Laguna de Santiago’ in het zuiden van het eiland, zijn wel surfergeschikt. Met name de zuidkust wordt voor de beginnende surfer aangeraden omdat de golven niet zo hoog zijn en de stroming minder hevig is.

Watersporten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Naast surfen kunt u op La Gomera diverse andere watersporten beoefenen. In Valle Gran Rey en San Sebastian zijn kajakken en kano’s te huur maar ook zeilboten in alle soorten en maten. Op de stranden is het op veel plaatsen mogelijk te waterskiën of een rit op een bananaboat, waterscooter of waterfiets te maken. Door de goede windomstandigheden en het heldere zicht is zeilen een veel beoefende watersport op La Gomera. In San Sebastian worden zeilexcursies met of zonder bemanning aangeboden. Zeilliefhebbers kunnen het gehele jaar door zeilboten in alle soorten en maten huren.

Bergwandelen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het uitgestrekte laurierbos in het centrum van het eiland en de indrukwekkende dalen die aan alle kanten naar zee aflopen zijn de aanlokkelijke uitdagingen die bergwandelen tot de meest beoefende tijdsbesteding op La Gomera gemaakt. In de vele natuurparken lopen jaarlijks vele honderdduizenden wandelaars rond. Door de hoeveelheid wandelroutes en de grootte van de gebieden kunt u zich vele uren aaneen alleen op de wereld wanen. Het ruige terrein is vooral geschikt voor de sportieve, getrainde wandelaar maar talloze mooie, niet zo veeleisende wandelroutes zijn beschikbaar voor de minder geoefenden. Goede wandelschoenen, voldoende water, proviand en warme kleding zijn wel vereist en een ‘solowandeling’ maken wordt afgeraden.

Update: bosbranden

Door de ernstige branden die in augustus 2012 op het eiland woedden zijn tijdelijk diverse wandelpaden gesloten of wordt het afgeraden om deze te gebruiken. Op La Gomera zijn echter zoveel wandelroutes beschikbaar dat u altijd een alternatief zult vinden. Laat u zich van tevoren goed informeren over de huidige toestand van de wandelpaden op La Gomera, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan en u een veilige route kunt uitstippelen. Op de Facebookpagina van het nationaal park vindt u actuele informatie over de wandelpaden in het park.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vissen op open zee

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

De zee rond La Gomera is rijk aan vele soorten grote vis. Tonijn en diverse haaisoorten worden regelmatig gesignaleerd evenals blauwe marlijnen en barracuda's. Zwaardwalvissen (orca’s) en dolfijnen zijn ook veel geziene gasten. Vanuit Playa de Santiago, in het zuiden van La Gomera, kan de hengelaar een dagje op open zee gaan vissen.

Golf

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Hotel Tecina in Playa de Santiago beschikt over de enige professionele 18 holes (par 71) golfbaan op La Gomera. Tecina is een ‘parklandbaan’ met prachtig uitzicht over het eiland en over zee. Gasten van Hotel Tecina krijgen greenfee-reductie.

Mountainbiken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Vooral de omgeving van Valle Gran Rey is, door het ruige en geaccidenteerde landschap met zowel verharde als onverharde en moeilijk begaanbare paden, een uitstekende locatie voor mountainbikers. De smalle bergpaden zijn alleen weggelegd voor de getrainde fietsers. Verspreid over het eiland zijn diverse fietsverhuurbedrijven die ook de mogelijkheid aanbieden in groepsverband en onder begeleiding van een gids, een fietsroute te volgen. Bijvoorbeeld bij Bike Station Gomera.

Paardrijden

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

La Gomera staat niet bekend als paardrijdparadijs. Lange ritten worden belemmerd door een groot aantal ravijnen met steile kliffen. Voor de geoefende paardrijder zijn paarden te huur bij maneges in de buurt van Valle Gran Rey (Burro Parque la Gomera) en El Cedro. Aan kinderen worden geen paarden verhuurd, zij kunnen wel een tochtje op een ezel maken.

Tennis en squash

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Enkele hotels en appartementencomplexen op La Gomera beschikken over één of meerdere tennis- en squashbanen. Daarnaast kunnen balletjes geslagen worden op tennisclubs zoals Club Nautico in San Sebastian en Tennis Jardin Tecina in de badplaats Playa Santiago.