Ontspanning op La Gomera

Wandelen tussen groene heuvels, over prehistorische paden, door diepe ravijnen en langs de steile kusten, fietsen, watersporten, shoppen of in de zon een boekje lezen, alles kan op dit vriendelijke eiland.

Winkelen

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In de hoofdstad San Sebastian en de badplaatsen Valle Gran Rey en Playa de Santiago vindt u de meeste winkels. Op La Gomera zijn geen grote winkelcentra zoals op Gran Canaria en Tenerife. Het aanbod beperkt zich tot kleine supermarkten en souvenirwinkeltjes. In de toeristische plaatsen verkopen de souvenirwinkels ook streekproducten.

De haven- en hoofdstad San Sebastian biedt het winkelend publiek veel mogelijkheden. In de winkelstraten zijn kleding, schoenen, parfum en sieraden in overvloed te koop.

Plaza de Las Americas staat bekend om zijn grote diversiteit aan winkels, de vele restaurants en cafés. De havenwijk met het centrale Plaza del Carmen is één grote promenade en de ontmoetingsplaats bij uitstek. In de belangrijkste toeristenplaats van het zuiden, Playa de Santiago is het aanbod identiek aan andere grote Canarische badplaatsen: supermarkten, parfumerieën, juweliers, bar en cafés.

Wellness

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wie zich tijdens een verblijf op La Gomera wil laten verwennen, kan terecht in het wellness-oord voor natuurgeneeskunde: La Tuya in Valle Gran Rey. In het kunstenaarsdorp El Guro/Valle Gran Rey wordt Oosterse Halbob-massage gegeven die rek-elementen, acupressuur en Reiki met elkaar combineert. Aanmelden voor deze massage kan alleen ter plaatse.

Natuurparken

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

In het hart van La Gomera ligt Parque Nacional de Garajonay. Met een oppervlakte van meer dan 40 vierkante kilometer en een hoogte van 800 tot net geen 1500 meter boven de zeespiegel, trekt het park circa 450.000 bezoekers per jaar. Het heeft één van de oudste natuurlijke bossen ter wereld, dat op geen enkel bos op het vasteland van Europa lijkt. Bij binnenkomst waan je je dan ook met gemak in de prehistorie. ‘Parque Nacional de Garajonay’ is door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. De bergtop Garajonay is met 1487 meter het hoogste punt van het eiland. Vele wandeltochten zijn mogelijk door het gebied, al dan niet met gids. Toeristenbureaus op La Gomera en het bezoekerscentrum van het natuurpark hebben diverse wandelroutes in de la liggen. Informeer u goed over de te lopen route. Niet alleen de lengte en het verschil in hoogte (de stijging) zijn belangrijk, maar ook of de tocht op (smalle) paden langs steile afgronden loopt en hierdoor minder geschikt is voor wandelaars met hoogtevrees.

De streek rond het dorp Hermigua aan de noordkant van het eiland is ook een beschermd natuurgebied. Het dorp wordt geflankeerd door twee hoge rotsen, de Roques San Pedro. Rond deze basaltachtige formaties wordt veel gewandeld. De ondergrond is hier erg onregelmatig, dus goed schoeisel wordt aangeraden.

Aan de westkant van La Gomera, bij Valle Gran Rey, ligt de 1200 meter hoge Tafelberg Fortaleza Rond deze Tafelberg wordt veel gewandeld door geoefende wandelaars zonder hoogtevrees die via de diepe kloof, de top kunnen bereiken en vanaf daar van het spectaculaire uitzicht over het eiland kan genieten.

Bij Puerto de Vallehermoso in het noordwesten van La Gomera kan de bezoeker vanuit een boot het zeshoekige vulkanisch natuurmonument Los Organos bekijken. Deze spectaculaire rotswand van 80 meter hoog en 200 meter breed, lijkt op een orgel dat door de zee wordt bespeeld. Vanuit Valle Gran Rey en Playa Santiago worden dagelijks bootexcursies naar dit natuurwonder georganiseerd.

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Wandeltochten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

Het landschap en de rijke fauna van La Gomera ontdekt u het best tijdens wandelingen over prehistorische paden die tussen groene heuvels, door diepe ravijnen en langs de steile kusten voeren. De paden zijn grillig maar goed begaanbaar en verboden voor gemotoriseerd verkeer. Natuurpark is op La Gomera vrijwel synoniem met wandeltocht. Bekende wandelgebieden zijn ‘Parque Nacional de Garajonay’, Parque Maritim in de omgeving van Vallehermoso, het achterland van Valle Gran Rey en de omgeving van Playa Santiago. Ook in het dal van Hermigua, aan de noord-oostkant van het eiland, is volop wandelgelegenheid.

Talloze georganiseerde en niet-georganiseerde wandeltochten zijn mogelijk. Het is belangrijk om over een goede conditie te beschikken, echte wandelschoenen met harde zolen te dragen en naast water en proviand ook warme (regen)kleding mee te nemen.

Update: bosbranden

Door de ernstige branden die in augustus 2012 op het eiland woedden zijn tijdelijk diverse wandelpaden gesloten of wordt het afgeraden om deze te gebruiken. Op La Gomera zijn echter zoveel wandelroutes beschikbaar dat u altijd een alternatief zult vinden. Laat u zich van tevoren goed informeren over de huidige toestand van de wandelpaden op La Gomera, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan en u een veilige route kunt uitstippelen. Op de Facebookpagina van het nationaal park vindt u actuele informatie over de wandelpaden in het park.

Fietstochten

Bron: Gelicenseerd door Royal Vakanties

La Gomera is vanwege de niet zeer steile heuvels en het ruige, geaccidenteerde landschap een geliefde bestemming voor zowel toerfietsers als mountainbikers. Het vrijwel altijd mooie weer en het goed onderhouden wegennet maken fietsen hier nog aantrekkelijker. Op het eiland zijn meerdere fietsverhuurbedrijven.

U kunt er natuurlijk zelf op uittrekken, maar een georganiseerde fietstocht onder leiding van een gids is op diverse plaatsen mogelijk. De maanden oktober tot juni lenen zich het beste voor fietstochten, omdat het in de zomer vaak te warm is.