Natuurparken

Het ‘Parque Nacional de Garajonay’ ligt midden in La Gomera tussen de 800 en 1487 meter boven zeeniveau. Het heeft een oppervlakte van ruim 40 vierkante kilometer en trekt circa 450.000 bezoekers per jaar.

‘Parque Nacional de Garajonay’ heeft een van de oudste natuurlijke bossen ter wereld, dat op geen enkel bos op het vasteland van Europa lijkt. Bij binnenkomst waan je je dan ook met gemak in de prehistorie. De bergtop Garajonay is met 1487 meter het hoogste punt van het eiland.

Mystieke wolkenzee

Befaamd is La Gomera door de mystieke wolkenzee die rond deze bergtop hangt en die de bossen op de berg fris en groen houdt. Aan dit bijzondere verschijnsel heeft La Gomera de slogan te danken die iedere bezoeker steeds weer tegenkomt: ‘La Gomera: naturaleza y magia’ (La Gomera: eiland van natuur en magie). In 1986 is het natuurgebied door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

De streek rond het dorp Hermigua aan de noordkant van het eiland is ook een beschermd natuurgebied. Het dorp wordt geflankeerd door twee hoge rotsen, de Roques San Pedro. Rond deze basaltachtige formaties wordt veel gewandeld. De ondergrond is hier erg onregelmatig, dus goed schoeisel wordt aangeraden.

Bosbranden

In augustus 2012 werden grote delen van La Gomera verwoest door bosbranden. In totaal brandden 4000 hectaren af, waaronder 900 in het nationaal park Garajonay. Hoewel voor veel van de verwoeste planten geldt dat deze binnen enkele jaren weer hersteld zullen zijn, wordt over een klein deel van de flora gezegd dat deze een eeuw nodig zal hebben om in de oude staat terug te keren. Door de branden zijn enkele wandelpaden afgesloten en zijn sommige wandelroutes niet beschikbaar. Laat u zich voordat u gaat wandelen goed voorlichten over de huidige stand van zaken op de paden in het park. Op de Facebookpagina van het nationaal park vindt u tevens actuele informatie over het park.

Andere bezienswaardigheden

Meer bezienswaardigheden op La Gomera:

Foto’s van Natuurparken

Ligging